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California American Water - Monterey 
clo Tim Miller 
1033 B Avenue, Suite 200 
Coronado, CA 92118 

Dear Mr. Miller: 

ORDER WR 2009-0060; CALIFORNIA PUBLIC UTILITIES COMMISSION DECISION 11-03-048 

Thank you for your November 29, 2011 letter regarding the California Public Utilities Commission 
(Commission) Decision 11-03-048 (D. 11-03-048) and a need for clarification from the State Water 
Resources Control Board (State Water Board) related to Condition 2 of Order WR 2009-0060. You 
identify that Commission D. 11-03-048 imposes three separate obligations on Cal-Am with respect to 
implementing a moratorium and consultation with the State Water Board. Your letter recites the 
requirements from the Commission's decision, then sets forth Cal-Am's proposal, followed by a 
description of a meeting with the Monterey Peninsula Water Management District (MPWMD). This 
response includes your recital of the Commission decision, Cal-Am's proposal and the State Water 
Board's responses to each proposal in the order presented in your letter. 

Condition 2 of Order WR 2009-0060 states "Cal-Am shall not divert water from the Carmel River 
for new service connections or for any increase use of water at existing service addresses 
resulting from a change in zoning or use after October 20, 2009, provided that any such service 
had obtained all necessary written approvals required for project construction and connection to 
Cal-Am's water system prior to that date." 

Ordering Paragraph 2 of 0.11-03-048 states: 

California-American Water Company shall confer with Monterey Peninsula Water 

Management District on the subject of how best to serve demonstrated and 

compelling institutional public health and safety water needs within the Monterey 

District in the light of Condition 2 [of Order WR 2009-0060]. 


Cal-Am's Proposal: Cal-Am proposes that upon the MPWMD finding that an institutional project 
presents a demonstrated and compelling public health and safety need that warrants an exception to 
Condition No.2, Cal-Am will cooperate with the interested institution and MPWMD staff to meet with 
State Water Board staff and request that the State Water Board issue an exception from Condition 2. 
You state that the MPWMD agreed that Cal-Am's approach would best address any identified 
institutional health and safety needs. 
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State Water Board's Response: The State Water Board generally agrees with the proposed' 
procedure of requesting an exception from Condition 2 for public health and safety needs, provided: 
(1) the procedure allows adequate time for State Water Board staff to review the proposed 

exception; and (2) expanded water service is not provided prior to the State Water Board granting 

such an exception. Prior to approving any exception to Condition 2, Cal-Am must be able to 

demonstrate that the Cannel River is the only available and viable water supply to meet the public 

health and safety need. 


Ordering Paragraph 3 of 0.11-03-048 states: 

Cal-Am shall confer with MPWMD and then consult with the State Water Board 
to develop or select a workable protocol for determining the past use baseline 
as well as measuring increase in water use. 

Cal-Am's Proposal: Cal-Am proposes that an increase in water use will be determined by comparing 
the estimated consumption of the proposed use, determined by the MPWMD using MPWMD's 
fixture count or commercial factor method, to the lower of the fixture count for the existing use, or the 
five year historical average of actual water use for the service address. MPWMD suggests using a 
factor to factor comparison only (and not comparing to actual historical use) because comparing to 
prospective use based on fixture unit counts to actual usage may induce prospective property sellers 
to artificially increase water use to facilitate changes in use by prospective buyers. 

State Water Board Response: The State Water Board agrees to meet and discuss this matter. The 
potential for property owners to artificially increase water use to obtain a higher historical water use 
baseline is of concem. Until a determination to the contrary is made, the State Water Board will 
determine the baseline for past water use based on the lessor of the actual average metered annual 
water use for a water year from the last five years' of records, or the amount calculated from the 
fixture unit count. 

Ordering Paragraph 4 of 0.11-03-048 states: 

Cal-Am shall ask the State Water Board for written guidance with respect to any 
unresolved issues of interpretation or implementation conceming Condition 2 of 
Order WR 2009-0060, including any pertaining to requests by holders of water 
credits and entitlements from the MPWMD. 

Cal-Am's Proposal: Cal-Am and MPWMD identified the following issues: 

Changes in "Use" 

Condition NO.2 of Order WR 2009-0060 prohibits Cal-Am from serving an increased use of water at 
an existing service address due to. a change in zoning or use. [Footnote 2 states "There has been 
little debate that a "change in zoning" is a Legislative act by the local land use authority that changes 
the use allowed as of right to a piece of real property. If the State Water Board had a different intent 
when adopting Order WR 2009-0060, we request clarification of the State Water Board's inten1.1 
Because the word "use" is included in the same phrase as "zoning," Cal-Am interprets that phrase to 
reference local land use regulations. Therefore, whether there is a change in "use" depends on how 
the local land use regulations classify businesses; however such classifications may vary by 
jurisdiction, frequently contain illustrative and not exhaustive lists, and may vary from MPWMD 
regulations regarding a change in use. We request that the State Water Board clarify how a "change 
in use" is to be detennined for the purposes of complying with Order WR 2009-0060. 
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State Water Board Response: The intent of Condition 2 is to limit an increase in water consumption 
from the Carmel River that may be caused by. regional or local zoning and land use changes to the 
conditions that existed at the time of the Order. On October 20,2009, the date of Order WR 2009-0060, 
each existing service connection had a specific zoning and use designation by both MPWMD and local 
land use authorities, and some prospective users may have obtained all necessary written approvals 
required for project construction and connection to Cal-Am's water system. The State Water Board 
concludes that Condition 2 prohibits any increased water use at an existing service address that results 
from a change in zoning or use approved by either MPWMD or a local land use authority after 
October 20, 2009. 

Use of Water Credits 

Under the MPWMD's rules and regulations, if a Cal-Am customer invests in certain water conserving 
improvements, that customer can obtain a "credit" for a portion of the water that is estimated to be 
conserved by the improvement. That credit can then be used in the future if the customer proposes 
to modify their property in a way that may increase water consumption. The water credit concept is 
discussed in State Water Board Order WR 2010-001 and the petitions for reconsideration that gave 
rise to that Order. It is Cal-Am's contention that Order WR 2010-001 clearly expressed the State 
Water Board's interpretation of Order WR 2009-0060, to wit that water credits may not be used to 
serve a new connection or an increased use of water at an existing service address due to a change 
in zoning or use. Because debate remains regarding this issue, Cal-Am and the MPWMD request 
the State Water Board to squarely address whether MPWMD water credits may be used to authorize 
a new connection or an increased use of water at an existing service address. 

State Water Board Response: The State Water Board agrees with Cal-Am's contention that water 
credits may not be used to serve a new connection or an increased use of water at an existing 
service address due to a change in zoning or use as described above. 

Changes in Water Service Associated with Remodeling Existing Structures 

One of the most significant areas of debate is the extent to which the State Water Board's 
moratorium affects changes in water use attributable to remodeling existing structures. This issue 
arises in many forms, but the most common issues are: 

• 	 the addition of a second bathroom to an existing single family residential structure; 

• 	 the addition of a fire service connection due to a remodel, where such connection is required 
by the Fire Code; and 

• 	 the addition of units to an existing structure by subdividing existing units into multiple, smaller 
units, where a new meter is required for the additional unit(s) under MPWMD rules, but 
through water conservation devices, no increase in water use is expected. 

As to the first two instances, Cal-Am contends that whether such a change implicates the 
moratorium depends on whether the remodel constitutes a "change in zoning or use at an existing 
service address." If the addition constitutes a "change in zoning or use" under the local land use 
agency's laws, then the addition is not allowed.' If the addition is not a "change in zoning or use" 
under the local land use agency's laws, then the addition is allowed. We request the State Water 
Board to confirm that this approach is consistent with the State Water Board's intent. As to the last 
situation, Cal-Am is unable to ascertain if this constitutes a "new connection" or if the question is 
whether there is an "increased use of water at an existing service address." This issue is particularly 
complex within the City of Carmel-By-The-Sea, where there are no street addresses. We request 
clarification from the State Water Board as to on how to analyze such a situation. 
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State Water Board Response: The State Water Board agrees with Cal-Am's position that if the 

addition constitutes a "change in zoning or use" under local land use agency ordinances or MPWMD 

rules, the addition is not allowed. For locations without a definable service address, the parcel number 

served at the time of the Order adoption is applicable. If new water meters are added to an existing 

structure that is subdivided into smaller units, with no additional units and with no change in zoning or 

use, the installation of additional meters is permissible. (See footnote 47 to Order 2009-0060 where 

the Board discusses the benefits of additional metering to multi-unit structures.) It is not permitted 

however, to rely on conservation credits to offset additional water use associated with new units. Such 

practice would amount to use of conservation credits to serve a new connection and is prohibited. 


State Water Board staff is available to meet and discuss the responses provided in this letter. 

If you have any questions concerning this matter, please contact Mr. John O'Hagan of my staff at 

(916) 341-5368 or by email atjohagan@waterboards.ca.gov. Writt~n correspondence should be 
addressed as follows: . 

State Water Resources Control Board 

Division of Water Rights 

Attn: John O'Hagan 

P.O. Box 2000 

Sacramento, CA 95812-2000 


A/
Barbara Evoy, Deputy Director 
Division of Water Rights 

mailto:atjohagan@waterboards.ca.gov

